kövess a twitteren!

ötkilós

Egy 1969-es Fiat 500-as újjászületése és egyéb dolgok.

Friss topikok

  • GrandeChino20: Szia, mi lett az autóval? Megvan még? Újul? (2022.06.20. 17:43) This is a beginning of ...
  • petrol pet: Kedves történet. A zöld gép nagy klasszikus, ez a képen szereplő épp az én példányom. Ennek is jó ... (2016.11.09. 15:47) A pedállal hajtott autó esete
  • SuperBKV: Hát igen a new generation elég jó, mivel nincs benne koffein, nincs az a kesernyés utóíz. (2013.03.23. 20:36) A test kerozinja avagy a nagy energiaital teszt!
  • Zasztis: Szia! Először is gratulálok a kis 500-ashoz! Érdeklődnék, hogy a visszapillantó tükör pontosan mel... (2010.03.10. 17:49) A mázli faktor!
  • sz_: Megkóstoltam a Cserpes áfonyás joghurtját, de nem voltam elájulva tőle. Nálam továbbra is a Landli... (2009.11.03. 22:19) A földi lét örömei

Merre is van az arra?

2011.09.09. 14:17 - Luigicar

Címkék: térkép gps nyaralás

Nyár van. A tengerparton, a napon parkolt kocsiban 50 fok, és a navigáció az istennek sem akar ott fent, egy az űrben keringő konzervdobozzal kapcsolatba lépni. Pedig menni kellene már, a parkolójegy már lejárt, a kölkök hátul egyre idegőrlőbbek. Térkép sehol. Ismerős?   

Van valami ördögi abban, ahogy az ember egyre csak új eszközöket használ, és közben folyamatosan butul. Persze, ha a másik oldalról nézzük ezt a dolgot, akkor ez a technikai fejlődés, de mégis... Először például a fejben (és papíron) számolás (tanult) képességét veszítettük el a zsebszámológépek megjelenésével. Persze, ez annak aki tudományos munkát végez, mérnök stb. rendkívül nagy segítség, de az átlagember számára nem jelent mást, mint hogy agyának egy jelentős kapacitását nem használja. Aztán itt vannak a mobiltelefonok. Ki az, aki bármelyik ismerősének a számát tudja fejből? Ugye hogy úgy?! Egy újabb szektor lekapcsol az agyban. Most nyáron pedig rá kellett döbbennem, hogy a GPS navigációk elterjedésével feladjuk a tájékozódási képességünket is, sőt a helyismeretünk nagy részét is.

Félre ne értse senki, én is használom, mert kényelmes és az esetek döntő többségében pontos is. De! Navigációval utazni kicsit olyan, mint átrepülni a táj felett. Hiszen az ember nem csinál mást, mint megadja a célállomást a többit meg elvégzi helyettünk az elektronika. Nem tudjuk, hogy az út (amerre tervezetten elvezet minket), merre halad el. Milyen városok vannak a környéken, amiket esetleg érdemes lenne megnézni, ha már amúgy is arra járunk.

Arról nem is beszélve, hogy amíg én pontosan tudom, hogy a város mely utcáit tanácsos elkerülni sötétedés után, addig a mindentudó GPS ezzel vajmi keveset törődik.

Aztán van itt egy másik bibi is. Mivel folyamatosan azt halljuk, hogy „menj előre öt...száz métert és fordulj balra...” soha a büdös életben nem fogunk magunktól még egyszer visszatalálni oda vagy onnan vissza. Nem áll össze bennünk egy egésszé az odavezető út. Ilyenek vagyunk, na. Én is ott ültem a forróságban. Jobbomon gyerekeim anyjával („én megmondtam...”), hátul a két utód, és annyira voltam biztos abban, hogy merre van az arra mint Stohl András a balesete után.

Mi akkor a megoldás? Hát persze, a térkép (lett volna. Most nyáron meg is fogadtam, hogy mindig lesz térkép is a kocsiban.) Mint kiderült budapest térkép most is van, de ezzel ott annyira mentünk csak, mint ha afrikában nyitnánk homokkereskedést. Nem maradt más hátra, mint nyelvi fogyatékosságainkat sutba vágva, a környéken élőket kérdezgettük, néha kézzel-lábbal.

Az eredmény ennek megfelelően nem is maradt el. Sikerült úgy elkeverednünk, hogy ha a GPS nem talált volna magára utólagos vízumot kellett volna beszereznünk. Ezután az első dolgunk volt beszerezni egy környékről szóló térképet, és ez a jövőben sem lesz másként, ha utazunk. Jó dolog bízni az égiekben, de azért nem árt szárazon tartani a jó öreg puskaport.

És nektek? Van térkép a kocsitokban?   

A bejegyzés trackback címe:

https://otkilos.blog.hu/api/trackback/id/tr623213796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása