kövess a twitteren!

ötkilós

Egy 1969-es Fiat 500-as újjászületése és egyéb dolgok.

Friss topikok

  • GrandeChino20: Szia, mi lett az autóval? Megvan még? Újul? (2022.06.20. 17:43) This is a beginning of ...
  • petrol pet: Kedves történet. A zöld gép nagy klasszikus, ez a képen szereplő épp az én példányom. Ennek is jó ... (2016.11.09. 15:47) A pedállal hajtott autó esete
  • SuperBKV: Hát igen a new generation elég jó, mivel nincs benne koffein, nincs az a kesernyés utóíz. (2013.03.23. 20:36) A test kerozinja avagy a nagy energiaital teszt!
  • Zasztis: Szia! Először is gratulálok a kis 500-ashoz! Érdeklődnék, hogy a visszapillantó tükör pontosan mel... (2010.03.10. 17:49) A mázli faktor!
  • sz_: Megkóstoltam a Cserpes áfonyás joghurtját, de nem voltam elájulva tőle. Nálam továbbra is a Landli... (2009.11.03. 22:19) A földi lét örömei

Boldog Baba Mártát!

2009.03.02. 12:03 - Luigicar

Címkék: tavasz bolgár népszokás baba márta

Egy ismerősöm mesélt nekem erről a bolgár népszokásról, és miután ilyentájt az ember mindennek örül, ami a tavasszal kapcsolatos, (már tényleg nagyon várom) gondoltam megosztom veletek. Különben is, kedves dolog.

Baba Márta
Március elseje a bolgárok számára a tavasz kezdetét jelenti. Ezen a napon a rokonok, barátok és ismerősök régi hagyomány szerint piros és fehér fonalból készült martenicát ajándékoznak egymásnak. A piros szín a gonosz erők távoltartására szolgál, a fehér szín az egészség, az erő és a boldogság jelképe. A népszokás szerint, amikor az ember az első fecskét vagy gólyát megpillantja, leveszi a március elsején feltűzött martenicát, amelyet felköt egy faágra vagy egy kő alá rejti, és azt mondja: “Vidd el a tél nehézségeit, és hozd el a tavasz szépségét!
 
Hogy mi a hagyomány eredete?
 
Egy kicsit vissza kell nyúlnunk a bolgár történelembe. Egy kicsit, úgy másfél ezer évet, a honalapításig. 679-ben, amikor a harcos, keletről érkező bolgár törzs átlépte a Duna vonalát, az új hazát először csak a férfiakból álló sereg népesítette be. Az asszonyokat és a gyerekeket az előző szálláshelyen hagyták azzal, hogy ha minden rendben, üzennek értük. Kis idő múlva meg is érkezett az üzenetet hozó ló, nyakán egy fehér kendővel. Az asszonyok megörültek, és mielőtt ők is útra keltek, visszaküldték a lovat a válasszal, egy piros kendővel: itt is minden rendben, egészségesek vagyunk. Így fonódott össze a piros a fehérrel. Ez a martenica, az örömnek, a márciusnak a napja.

A bejegyzés trackback címe:

https://otkilos.blog.hu/api/trackback/id/tr58975122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagós 2009.03.02. 12:48:19

Jó fejek a bolgárok! Ismerek néhányat (a lányok nagyon szépek!) és tényleg ragaszkodnak ezekhez a piros-fehér cérnákhoz! :)
süti beállítások módosítása